Home

Beleids- en maatschappelijke ontwikkelingen

Uitvoeringsprogramma

Project Driebergen-Zeist
In het uitvoeringsprogramma Groen en Duurzaam Doen! 2023-2026 is opgenomen dat voor woningbouw ingezet wordt op kansrijke locaties als rondom station Driebergen-Zeist. Onder het programma Mobiliteit is voor 2023 en 2024 geld gereserveerd voor uitwerking van een gebiedsvisie. Met het plan van aanpak gebiedsvisie Driebergen-Zeist is dit budget t/m 2024 verder aangevuld. Aan het eind van dit jaar wordt verwacht deze gebiedsvisie ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen. Dit doen we gezamenlijk met een ontwikkelstrategie waarin onder andere de vervolgstappen van het project uitgewerkt worden en waarin een financiële toelichting zal volgen over wat nodig is om van visievorming tot realisatie te komen.

Op dit moment is het nog te vroeg om hier al een reële inschatting van te maken. Het is immers nog niet duidelijk hoe het voorkeursscenario zich gaat vormen en hoe op basis hiervan de gebiedsvisie opgesteld wordt. Met het raadsvoorstel over besluitvorming eind van dit jaar, zal hier specifieke aandacht voor komen. Omdat er momenteel nog geen budget is opgenomen voor verdere uitwerking van plannen voor de jaren 2025 en verder, is de verwachting dat een begrotingswijziging noodzakelijk is.

Onderhoud vastgoed
Het toevoegen van de duurzaamheidsmaatregelen vanwege de ambities uit het uitvoeringsprogramma heeft tot gevolg dat een extra bijstelling van het onderhoudsbudget moet plaats vinden om de duurzame meerjarenonderhoudsprogramma’s uit te voeren. Op basis van die programma’s zijn er aanvullende duurzaamheidsmaatregelen nodig. Het aanvullende financiële effect voor de begroting (nadelig) is dat het onderhoudsbudget structureel verhoogd moet worden met
€ 400.000 per jaar. Als het onderhoudsbudget op het huidige niveau gehandhaafd blijft dan onderhouden we het vastgoed risicogestuurd op niveau 3 van de NEN-norm 2767 en de eisen op grond van wet- en regelgeving.


Water- en Klimaatplan
In 2024 wordt een Water en Klimaatplan ter vaststelling aangeboden aan de raad. Afhankelijk van de gekozen ambitie, heeft vaststelling gevolgen voor investeringsvolume, schuldquote en rioolheffing.
Doordat beschikbare investeringskredieten voor riolering, die nog niet zijn besteed, voor 12 miljoen (3 miljoen per jaar) worden doorgeschoven naar de planperiode 2025-2028 is er tijdens de planperiode een voordelig effect op de schuldquote. Vanaf 2029 zal het jaarlijks investeringsvolume naar verwachting stijgen met ca 1 - 2 miljoen, afhankelijk van de gekozen ambitie. Afhankelijk van de gekozen ambitie zal het water- en klimaatplan tevens leiden tot een stijging van het tarief voor rioolheffing. De ambities en de gevolgen van verschillende keuzes worden in het najaar van 2024 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.

Beleidsadviseur Water en Klimaat
In het Uitvoeringsprogramma (3b10) is € 90.000 uitgetrokken om de uitvoering van klimaatadaptieve projecten te stimuleren. Dit geld wordt concreet ingezet voor projectleiders in de uitvoering van klimaatpleinen en dergelijke. Aanleiding was dat de enig beschikbare formatie tot op dat moment bestond uit een beleidsadviseur water en milieu die weliswaar goed was in het binnenhalen van subsidies, maar aan uitvoeren en aanjagen niet toe kwam.

Uitwerking integraal beheerplan Openbare Ruimte
Conform het uitvoeringsprogramma Groen en vitaal in balans verhogen we het kwaliteitsniveau van de Openbare Ruimte. Het rekenkamer rapport Grip op Openbaar Groen adviseert ons om meetbare beleidsdoelstellingen te formuleren en te vertalen in beheerplannen. Momenteel wordt een integraal beheerplan Openbare ruimte opgesteld voor alle te beheren objecten in de openbare ruimte, groen en grijs. Deze zal in Q3 of Q4 2024 gereed zijn. De vertaling van ambities, beleidsuitgangspunten, doelstellingen, opgave en kaders naar uitvoering krijgen hierin een plaats. Tevens worden de hiervoor benodigde, hieraan gekoppelde financiën inzichtelijk gemaakt. Deze worden op het water & klimaatplan, het mobiliteitsplan en het in ontwikkeling zijnde groenbeleid afgestemd.

Uitvoeringsmiddelen Mobiliteitsplan
We werken aan de ontwikkeling van het Mobiliteitsplan (voorheen GVVP), project 3c.1 uit het uitvoeringsprogramma van de raadsbrede afspraken. De planning en de participatieaanpak om te komen tot een beleidsdocument en bijbehorende uitvoeringsagenda zijn begin 2024 door het college vastgesteld in de startnotitie.  

Het mobiliteitsplan geeft richting aan de ambitie op het gebied van mobiliteit in de gemeente en heeft raakvlakken met diverse andere disciplines, zoals wegen, groen, recreatie en duurzaamheid. Het Mobiliteitsplan wordt qua beleidsdeel eind 2024 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Als vervolg hierop wordt in 2025 een uitvoeringsagenda opgesteld en ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De uitvoeringsagenda bevat concreet de projecten en financiële opgave die nodig zijn om de (integrale) ambities uit het Mobiliteitsplan te behalen. De financiële consequenties hiervan zullen worden verwerkt in een bestuursrapportage.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 19:17:42 met de export van 05/29/2024 19:13:06